Föreningsmeddelande Oxbäret i Äspet December 2023

Styrelsen önskar all medlemmarna en riktigt God Jul och ett lika Gott Nytt År!

Tack för alla era insatser vid trädgårdsdagarna och för hjälp med gräsklippning, grävande och renhållning.

 

 

Fel på belysningen?

Har du lampor i entrétaket som inte fungerar? Kontakta då styrelsen så ser vi till att det blir reparerat. Kostnaden ingår i månadsavgiften. Lampor på altansidan så byter du själv.

Du får inte på egen hand byta eller reparera belysning på entrésidan eller vid Gemensamtshuset. Styrelsen är angelägen undvika fallrisker vid eget arbete.

Gnissel i hemmet?

Då ska du smörja gångjärn och lås. Ett välsmort lås och ett rent nyckelhål gör det lättare låsa och låsa upp. Använd en låsolja som är tunnflytande och inte samlar damm och smuts.

Sopstationen och VA

Det ser fortsatt bra ut vid förpackningsavfallet. Fortsätt jobba så bra.

Inte lika bra vid moloken för matavfall. Renhållningen fick rycka ut och hämta upp våta/läckande påsar som medfört att den stora bruna säcken släppt och fallit ner. Använd dubbla påsar för matavfallet med en tidning i bottnen som suger upp vattnet. Överfyll inte påsen.

Kasta inte ner den – släpp den. Inga plastpåsar.

Ladda ner Renhållningens app i din smartphone så kan du bättre planera din tömning. Kristianstad kommun aviserar stora höjningar för VA under de kommande åren, styrelsen bevakar utvecklingen.

Bilvårdsprodukter, t ex motorolja, glykol och smörjmedel ska lämnas på Återvinningen och får inte läggas som restprodukt. Julklappspapper sorterar du som pappersavfall. Snören är ofta av flera olika material och du lägger dem som restavfall.

Luktar det illa i avloppen?

Allt hamnar inte alltid rätt i alla avlopp och då kan det bli stopp i rören hos oss eller någon annanstans och lukta illa. Har du dålig lukt hemma så är ett bra ställe att börja rensa vattenlåsen. Hellre spola ”stort” än ”litet” på toaletterna och gärna ett par gånger extra när du kommit hem från semester. Torka ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar den (tänk på det när du kokar julskinkan).

Ny plantering vid 8h.

Visst blir det fint ut med syrenbuskar – riktiga ”bondsyrener”. De ser inte mycket ut för världen idag. Vänta till våren så får du både se och lukta!. Detta är första steget i att försköna hörnet vid 8H. Fortsättning följer under våren, då vi planterar mer i kombination med kantsten mot gräsmattan. Längtar du efter att hjälpa till och köra bort grus och jord så talar du med Cia eller Bosse.

Gräsklippning och Oskar

Oskar har gått i ide över vintern och han blir utsläppt till våren och får då ny slinga att följa.

Ekonomi

Föreningens inkomster har under året ökat markant. Våra driftskostnader har minskat och räntorna bundna till en rimlig nivå. Sammantaget gör detta att styrelsen inte planerar för någon höjning av månadsavgiften första halvan av 2024.

Försäkringar

Vårt försäkringsbolag är Länsförsäkringar, telefon 044-19 62 00. Behöver du hjälp mot silverfiskar eller myror så ringer du till Anticimex på 075-24 51 000. Vårt försäkringsnummer är 43 80 26 00.

Blommor och blad

Trädgårdsgruppen har pyntat om i krukorna inför vintern. Titta ut och se hur fint det lyser.

Värmepump och ventilation

Felaktiga ställdon är utbytta, de som beställt funktionskontroll får protokoll.

Ett par pannor har blivit åtgärdade och en del får förslag på åtgärder.

Tilluftsventilerna ovanför fönster ska vara ”halvöppna”, dvs ena halvan öppen och den andra stängd. Då får både du och byggnaden rätt miljö.

Vattenutkastaren

Tänk på att koppla från vattenslangen så att kranen inte fryser sönder.

Brevlådan

Det är föreningen som äger den och du som sköter den. Den ser bättre ut och mår bättre om du torkar av den. Kanske polera upp den och smörja låset?

Ytterligare en brevlåda har blivit påkörd av ett motorfordon. Utredning pågår.

Utvändiga skador

Har du fått utvändiga skador måste du omgående anmäla detta till styrelsen. Föreningen ansvarar för det yttre men du ansvarar för de skador du själv orsakar. En skada som inte repareras kan orsaka följdskador som blir dyrare att åtgärda i efterhand.

Något du vill ändra på?

Finns det något du vill ändra eller förbättra? Tala med styrelsen. Vi arbetar för en levande förening och vill ha en dialog med alla medlemmar.

Sälja din lägenhet?

Kontakta styrelsen så får du de uppgifter du och din mäklare behöver.

HLR

Hjärt-Lung-Räddaren är flyttad till varmförrådet. Där är den inlåst och du kommer in till den med nyckeln i nyckelboxen.

Snö?

Hjälp till att skotta bort snön utanför din uppfart. Ett extra tag med snöskyffeln framför avfallskärlen vid sopstationen gör färden dit säkrare och enklare.

Vem vattnar dina blommor när du inte är hemma?

Jaha. Vem gör det när du inte är hemma? Kanske din hjälpsamma granne är din ”vattnare” och då behöver hen din nyckel. Skapa gärna ett eget ”nyckelnätverk”.

Och nu blir det jul!

Styrelsen önskar all medlemmarna en riktigt God Jul och ett lika Gott Nytt År!

Tack för alla era insatser vid trädgårdsdagarna och för hjälp med gräsklippning, grävande och renhållning.

Till sist

Kom ihåg testa din brandvarnare och byta batterier om det behövs.

 

23-12-20, Styrelsen gm Bosse